PASHA PARFENI: „La noi show-biz este, dar cu nunţi, cumetrii şi evenimente private”

By ianuarie 10, 2018Oameni

La terasa unde ne-am întâlnit pentru a realiza acest interviu, s-au apropiat de noi vreo 12 copii şi adolescenţi pentru a cere autografe de la PashaParfeni.Mai întâi a venit o domnişoară sfioasă, apoi ea s-a întors să facă şi poză, după care a mai venit odată împreună cu câţiva prieteni şi apoi acei prieteni s-au întors să ia autografe şi pentru alţi prieteni mai timizi ca, într-un final, să se adune toţi şi să se minuneze cum scrie Pasha cu mâna stângă, după care cântăreţul a fost lăsat în pace să ne împărtăşească impresiile sale despre ultima ediţie Eurovision, despre show-biz-ul autohton, dar şi despre planurile sale de viitor.

–         Ce părere ai despre concursul care în acest an s-a desfăşurat la Dusseldorf?

–         A fost un spectacol foarte frumos. Cred că prestaţia şi plasarea noastră în concurs a fost destul de bună. Caracteristic pentru piesa „So Lucky” este faptul că dacă o asculţi la un post de radio nu este atât de impresionantă cum este atunci când o vezi redată live, pe scenă. Consider că zdubii au fost originali în acest spectacol unde au fost multe melodii pop, retro chiar. Am observat că la această ediţie Eurovision s-a întors la muzica anilor’80-’90. Şi chiar din motivele acestea, hardcore şi rock au prins foarte bine.

–         Ce părere ai despre piesa câştigătoare?

–         Piesa Azerbaijanului este deja un hit la noi. Consider că în acest an responsabilii de desfăşurarea concursului Eurovision au decis să le strice jocurile bookmakerilor, pentru că ani la rând, câştigătorul era previzibil, în ton cu favoriţii caselor de pariuri. Rezultatul Eurovisionului a fost astfel încât bookmakerii să greşească, încercând astfel să reanimeze interesul pentru acest concurs. Până în acest an, două ediţii la rând, bookmakerii nu au greşit niciodată. Cunosc oraşul Baku, l-am vizitat şi consider că desfăşurarea următoarei ediţiila Bakueste, de asemenea, o strategie de marketing, îndreptată pentru a reanima interesul pentru Eurovision.

–         Tu personal vei mai participa la preselecţia pentru Eurovision?

–         Mi-a plăcut piesa Azerbajanului, dar nu mai vreaula Baku, am fost deja acolo, după cum am spus şi am sperat că va câştiga Marea Britanie sau Italia, acolo mi-ar fi plăcut să nimeresc. Glumesc, nu contează unde are loc concursul, contează participarea şi prestaţia, voi participa numaidecât şi la următoarea ediţie a Eurovisionului.

–         Ce faci acum?

–         Am lansat un videoclip la o piesă realizată în colaborare cu Jucătoru’, o piesă comercială, pe care sper să o lansez şi pe piaţa internaţională, pentru început o voi lansa în România. Lucrez la un proiect muzical, mai mult cu tentă rock, la care colaborez cu Alex Calancea Band. Eu încerc să mă lansez pe piaţa internaţională, de asta o mare parte din cântecele mele sunt în limba engleză, dar e foarte greu să te afirmi în străinătate. Acum încerc să fac şi cântece pentru piaţa noastră, mai comericale, sper să se bucure de succes.

–         Dar nu te-ai gândit să urmezi exemplul altor colegi de breaslă şi să te muţi cu traiul în altă ţară, de unde să încerci să te lansezi în muzică?

–         Dacă vă referiţila Bucureşti, acolo locuiesc şi lucrează Serge Istrati, alias Sasha Lopez, Nătăliţa Barbu şi Cătălin Josan. Nu ştiu ce face pe plan muzical Nătăliţa, Cătălin a lansat o piesă în Italia şi se bucură de succes acolo, dar la această întrebare, eu pot să vă răspund cu toată sinceritatea că mie şi aici mi-e bine deocamdată, nu cred că trebuie neapărat să trăieşti acolo unde îţi doreşti să ajungi. Chiar dacă locuieştila Bucureşti, nimeni nu spune că de acolo, spre piaţa internaţională, drumul e mai sigur. Mie mi-i bine aici pentru că am mulţi prieteni, aici îmi sunt părinţii şi, în al treilea rând, am mult de lucru aici.

–         Ce crezi tu despre show-bi-zul moldovenesc, despre care, mulţi colegi de-ai tăi spun că nu există?

–         La noi show-biz este, dar cu nunţi, cumetrii şi evenimente private. Numai cu concertela PalatulNaţionalşila Filarmonică, artiştii noştri nu pot trăi. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar noi avem foarte multe tradiţii, de asta nu putem atinge un nivel mai avansat pe piaţa muzicală. Peste tot în lume, muzica populară şi etno îşi are locul ei, la noi ea este comercializată şi pentru mulţi cântăreţi ea este pe primul loc, este cea mai accesibilă, şi asta dictează nişte legi în muzică. În al doilea rând, noi avem foarte puţine oraşe mari, unde se pot face concerte şi se pot vinde bilete. De ce show-biz-ul rusesc este atât de dezvoltat? Pentru că acolo există peste 60 de oraşe a căror populaţie depăşeşte un milion, acolo e uşor să faci publicitate. Dar specificul nostur naţional îşi spune cuvântul când vine vorba de show-biz.

–         Şi acum o întrebare la care multă lume aşteaptă răspunsul: când te însori?

–         Nu am planuri de însurătoare. Sunt încă foarte tânăr şi am mult de lucru, nu am timp să mă gândesc la asta.

–         Care sunt planurile tale de viitor foarte apropiat?

–         Lucrez acum la câteva cântece noi şi mă orientez spre piaţa naţională şi spre cea internaţională. Şi din luna august voi începe pregătirile pentru ediţia următoare a concursului Eurovision, etapa naţională.

–         Dar care este diferenţa? Prin ce se deosebeşte un cântec pentru piaţa naţională de unul pentru piaţa internaţională?

–         Diferenţa este, în primul rând, în limba în care este interpretat cântecul, în al doilea rând – în mesaj şi în al treilea rând – aspectul tehnic.

–         Înţeleg, pentru a cânta în străinătate e nevoie ca piesele să fie interpretate într-o limbă de circulaţie internaţională, dar de ce e nevoie de mesaje diferite?

–         Pentru că la noi se bucură de popularitate piese cu anumit specific, cu mesaje gen: turnaţi vin şi daţi răchie, piese de jale despre relaţiile dintre părinţi şi copii sau despre infidelitate, dragoste rănită… Se creează impresia că aici lumea doar bea şi se căsătoreşte, dar trebuie să ai şi material pentru publicul de aici dacă vrei să lucrezi acasă.

–         Pomeneai şi despre aspectul tehnic la un moment dat când vorbeai despre realizarea produsului muzical destinat pieţelor internaţionale.

–         Acesta este un proces mai complicat, piesele pe care vrem să le lansăm în străinătate le putem înregistrala Chişinău, pentru că avem studiouri, microfoane şi computere, e mai dificil să găseşti un profesionist în mix mastering şi noi apelăm la cei din Kiev, Bucureşti sau Moscova, astea sunt diferenţele.

–         Pasha, noi îţi mulţumim pentru că ai acceptat discuţia noastră şi îţi dorim mult succes în continuare. Şi când vei deveni o vedetă de talie internaţională, sperăm că vei fi la fel de drăguţ şi deschis pentru dialog ca astăzi.

–         Mai încape îndoială? Şi eu vă mulţumesc!

Un interviu de Liliana POPUŞOI

Leave a Reply