Pălăriile doamnei cu Dior

By noiembrie 8, 2017Diverse

Acest text și altele care vor urma în această serie se dedică femeilor superbe din viața mea trecute de 30, 40 și unele chiar 50, alături de care mă simt senzațional și nu mă sfiesc să fiu eu însumi.
… Fac parte din categoria oamenilor cărora li se povestește. Viața mea este un captivant roman scris din viețile altora.
O scenă ruptă din ”Sex in The City” din anturajul meu arată în felul următor: reuniune ad-hoc. Trei femei, trei vârste, aspirații, responsabilități și abilități diferite. Nu avem niciun angajament una față de altă. Ne cunoaștem bine, ades lucrăm la proiecte comune. Faptele, vorbele și atitudinea noastră nu pretind la obligații și reciprocități. Ne înțelegem fără cuvinte în plus.
Una dintre noi s-a întors din vacanță. Întâlnirea noastră, așa cum spuneam mai sus, e neplanificată. ”Venita”, odihnită și relaxată împărtășește impresii de călătorie și, fără să bârfim, mai trecem în revistă un adevăr.
Azi vizate sunt fostele. Așa se face că în vacanță, amica mea frumoasă, talentată, cu un ascuțit simț al observației și al umorului, a trebuit să mai cunoască pe una dintre fostele actualului ei. Ca o paranteză, ne spune că el i le-a prezentat pe toate și ea nu a găsit până mai recent cel mai bun argument să-i explice lui de ce nu-i arde să le cunoască personal. Singura reacție cu care a răspuns a fost câte o mică porție de scandal, servită cât de condimentat se pricepe ea, dar, se pare, fără efect. Fac și eu o paranteză, ambii au experiență de viață și nu sunt la prima căsătorie. Se căsătoresc în Mai, iar pasul acesta este atât de asumat și gândit, de parcă ar fi o strategie de război pentru cel puțin o sută de an. Iar în acest ”război”, Slavă Domnului! ei doi pornesc în calitate de aliați.
Deci, în ultimul moment, prietena mea se pomenește în ipostaza să mai cunoască o fostă. Nu ardea de dorință. ”Din pură întâmplare”, vacanța lor se desfășoară în orașul în care fosta trăiește acum împreună cu soțul și desfășoară o afacere. Amica mea află asta abia la destinație. Inevitabila întâlnire s-a produs. Fosta – numai lapte și miere, spirituală, cochetă, nu-i tace gura nicio clipă. Actualul amicei mele cu fosta lui turuie verzi și uscate și este încântat. A mea, frumoasă, deșteaptă și manierată, stă acolo de complezență prima zi și zâmbește, iar din când în când aprobă cu o mișcare de cap sau strânge din umeri.
După înâlnire, în zilele ce au urmat, el îi tot dă ghes când mai trec pe la prăvălia fostei. A mea face o scenă mică și elegantă ”în privat” și-i spune că basta!, nu are de gând să stea toată vacanța lor în preajma fostei, se duc doar încă o singură dată să-i dea cadoul pregătit special din timp de el și gata, adios și un praz verde!
Într-o zi de vacanță, când între ei apele erau limpezi și cerul senin, deja ai noștri :) se duc să înmâneze cadoul și să-și ia rămas bun. Și aici, răsturnare de situație: fosta e ceva mai acrișoară, mai concentrată asupra business-ului și nu mai împarte bezele și priviri înnaripate. Undeva, prin domeniu, era și soțul acesteia, tot absorbit de afacere.
Deci, fosta își primește amabil și rezervat cadoul și își vede mai degrabă de treabă. Ai noștri rămân să-și termine consumația, foarte sobri și rezervați. Și aici amica mea dă subtil lovitura de grație: ”Individul de acolo nu o fi soțul ei?” Primește răspuns afirmativ. Și următoarea frază pune punct întâmplării: ”Ea ție nu-ți face cunoștină cu soțul… Oare de ce?”
Noi două, astea de acasă, glumim că i le-a prezentat pe toate ca să se laude că a căutat mult până a găsit-o pe cea perfectă.
palarie_SUrmează o pauză în care una își termină de curățat ochelarii de soare, proaspătă achiziție marca Dior (ea), alta își termină țigara și eu – cafeaua. Amica întoarsă din vacanță încheie subiectul: ”Important e să se ivească momentul potrivit pentru a pune capăt unei situații care te sâcâie. Circumstanțele au jucat în favoarea mea, dar, de ce să ascund, am avut de profitat și din faptul că el încă încearcă să-și răscumpere vina și-l mustră conștiința… Mai am și un inel din ultima linie de accesorii Dior…”.

Leave a Reply