Lorina, în afara concurenței: Pentru început o să mă laud. În ianuarie 2005 am cunoscut-o pe Lorina Bălteanu.

By ianuarie 15, 2018Galerii virtuale

Lorina, în afara concurenței

Pentru început o să mă laud. În ianuarie 2005 am cunoscut-o pe Lorina Bălteanu. Am fost privilegiată să intru în casa ei și să aflu, prima, despre un secret pe care mi-a permis să-l fac public: lansarea unei colecții de bijuterii inedite, prima de asemenea gen la noi și ulterior în România și nașterea unui brand – Lorina Bijoux. Atunci am primit și primul meu colier hand made, primul pe care l-a dăruit Lorina dincolecția ei, pe care, recunosc, l-am împrumutat unei prietene și încă nu am reușit să ne întâlnim ca să-l primesc înapoi, deoarece uneori ritmul vieții noastre o ia razna și nu mai găsim timp pentru prieteni și datorii.

Pe atunci făceam ce făceam și căutam drum cu câte o prietenă spre Leogrand, la buticul Lorinei, unde admiram cerceii, brățările, colierele și pe urmă savuram câte un capuccinno. Ne plăcea teribil să ne aflăm în preajma acelor lucruri superbe și era clar deja că viitoarele noastre economii aveau o destinație fixă și tare chic.

Și atunci am realizat că dacă înainte îmi alegeam bijuteriile în funcție de hainele pe care le purtam, bijuteriile Lorinei erau pentru alte haine, pentru ele era nevoie de o abordare specială. Subtil, Lorina mă ajuta să redescopăr, să redefinesc eleganța și rafinamentul.

Din 2005 lucrurile au evoluat fulminant, iar piața bijuteriilor artizanat a exploadat. Lorina însă rămâne prima. Discutam pe această temă chiar azi cu o colegă de la teatru care recent și-a cumpărat un set de bijuterii realizate în tehnica frivolite de la Lorina. Bijuteriile ei sunt în afara concurenței, chiar dacă mai cunosc și alte meșterițe care fac bijuterii drăguțe. Cu bijuteriile mele de la Lorina știu că nu dau niciodată greș. Cu altele, mai stau la îndoială. Pentru că ea lucrează cu meșterițe iscusite și pentru că are un foarte sănătos simț al armoniei. Și nu lipsește ingredientul secret – atitudinea, Lorina creează bijuterii pentru femei cu atitudine. Cred că din acest considerent, bijuteriile realizate în atelierul ei pot fi considerate, fără exagerări, opere de artă.

Iar sfârșitul săptămânii trecute a fost magnific pentru mine, deoarece am avut parte de un week-end la Paris. Am avut ocazia să asist cu Smaranda la încă o premieră marca Lorina Bălteanu – lansarea unei colecții vestimentare. Sâmbătă Parisul Lorinei a pogorât pe strada Bulgară, în curtea Casei SOROS în Moldova, frumos și ingenios presărată cu diferite obiecte și figurine din fier forjat, rame în formă de cărți, mașini vechi de cusut și stative cu ultima colecție de bijuterii realizată în special în tehnica frivolite, unele cu pietre prețioase și lucrate în fir de argint.

Printre modelele care au defilat în rochii criminal de chic, nonconformiste și din stofe eco, s-au aflat și Mihaela Strâmbeanu, Doriana Zubcu-Codreanu și Diana Decuseară-Onică, iar Cristi Aldea-Teodorovici ne-a încântat auzul cu melodii suăerbe, alături de Dorel Burlacu Band.

Evident, și de această dată, ca orice eveniment marca Lorina, impresiile mele au fost la superlativ. Smaranda s-a apropiat la final de Lorina și i-a spus: ”Mi-a plăcut foarte mult colecția”, iar pe parcursul defileelor, nu i-a scăpat atenției nicio danteluță, niciun volănaș, niciun pliu și mi le arăta zgomotos pe toate cu degetul, uitând de bunele maniere. Și eu mă bucuram sincer că fiica mea este atrasă de rochii simple și frumoase, în speranța că astfel îi educ gustul pentru eleganță și rafinament.

Să vă spun despre rochiile Lorinei. E greu să vorbesc despre lucruri care trebuie apreciate pe viu cu ochii și simțite cu tot trupul pentru a le explica frumusețea.

Dar o să vă spun ce anume mi-a plăcut, paremi-se că v-am spus că ținutele sunt făcute din stofe eco, mai spun că rochiile subliniază frumusețea femeii, frumusețea firească. Nu recurg la artificii fumate deja: decoltee adânci, șlițuri și alte dezgoliri. Pentru că o rochie fixată strâns pe talie, să arate cât de subțire e, pune acent pe exteriorul și mai puțin pe femeie însăși. Rochiile Lorinei îmbrățișează femeia și redescoperă feminitatea prin stiluri personalizate: urban, country, boho… Ce mai, chic parizian. Ce mult mi-aș dori să le văd astfel îmbrăcate pe femeile noastre. Și, cireașa de pe tort, la final – rochii pentru miresele coapte, asumate sau femei care decid să se căsătorească a doua oară. Lorina nu se dezminte, ea insistă că femeile nu trebuie să dispere niciodată, să aibă încredere în ele și să nu renunțe să-și găsească dragostea, indiferent de vârsta trecută în pașaport.

Și să nu uit, găsiți în colecția asta niște pălării și genți fantastice. Faceți-vă drum pe la atelierul Lorinei, pe str. Armenească 20, măcar să vă delectați simțurile și privirea, deși nu cred că veți rezista tentațiile să nu vă lăsați și măsurile acolo pentru vreo rochie.

Din păcate, nu a apărut încă galeria foto de la eveniment, eu înfrumusețez acest text cu imagini de la prezentare, preluate de la Diana Decuseară-Onică. Iar pentru mai un tablou și mai complet, aruncați o privire peste reportajul realizat de cei de la Jurnal TV.

Leave a Reply