Frumoasă.eu în continuare – Lecția II – tenul

By ianuarie 17, 2018frumoasa.eu

Frumoasă.eu în continuare – Lecția II – tenul

Continuă experimentul meu în căutarea și promovarea argumentelor de păstrare a frumuseții naturale. Au trecut exact două săptămâni din ziua în care am avut curajul să mă laud că mă cred frumoasă, pas care nu s-a trecut fără consecințe, imediat m-au șters din lista ființelor gânditoare câteva femei extrem de inteligente și culte, pentru care a-ți pensa sprâncenele și a te rade sub braț este o dovadă de degradare intelectuală. Culmea, să mai și vorbești despre asta, e mai grav chiar decât a te îmbăta și descheia la pantaloni în public.

Îmi asum și această irecuperabilă pierdere de ștaif intelectual și merg mai departe să vă împărtășesc ritualuri de frumusețe pe care să le urmați dacă vreți să rămâneți tinere și strălucitoare fără să cădeți în patima botoxului, acidului hialuronic și altor năzdrăvănii moderne care ne ucid expresiile și impresiile de pe fețe și grăbesc procesul nostru de transformare în broaște.

În fine, fiecare persoană alege ceea ce crede că i se potrivește mai bine, dar unele alegeri creează dependențe, care au urmări deloc flatante. Iată de ce, corect ar fi, ca în cazul antibioticelor pe care este criminal să ni le administrăm din auzite, ci doar la recomandarea medicului și dacă e absolut necesar, să procedăm la fel și cu frumusețea noastră.

Eu săptămâna trecută m-am răsfățat. Am fost necuviincios de egoistă. Pe parcursul a două zile lucrătoare am evadat la ora mesei de la serviciu și m-am reținut chiar cu jumătate de oră mai mult, timp pe care l-am petrecut în cabinetul cosmeticianei Nina Morozan. Ultima ședință de răsfăț, a treia, a fost în week-end și a avut loc pe îndelete, fără remușcări de conștiință că în timp ce colegii transpiră la birou, eu mă fac frumoasă.

Așadar, ce face o femeie la cosmeticiană?

La prima ședință, specialistul mi-a examinat tenul cu o lupă. Eu merg rar la cosmeticiană și tot rar îmi fac măști hidratante și nutritive acasă. În schimb, din 1999 încoace, de când am cunoscut-o pe Nina Morozan, mi-am format un ritual de frumusețe pe care îl respect cu strictețe. Îmi ia maxim cinci minute pe zi și constă în demachierea tenului de două ori pe zi, chiar dacă în ziua respectivă nu m-am machiat sau nu am ieșit din casă. După demachiere îmi șterg pielea feței cu o dischetă înmuiată în apă fiartă și răcorită la temperatura camerei și aplic o cremă sau un ulei hidratant, pe care îl masez ușor până se absoarbe.

Doamna Morozan m-a lăudat pentru acest minim, dar consecvent efort, a constatat că este eficient în cazul meu și a purces la lucru. Primul pas pe care l-a făcut a fost un peeling, care a pișcat ușurel, dar suportabil. Cosmeticiana mi-a explicat că această procedură ajută la îmbunătățirea texturii pielii și stimulează circulația sângelui. În rezultat, chipul nostru devine mai radiant și degajă mai multă prospețime, ca după o vacanță.

După ce a efectuat peeling-ul, mi-a îndepărtat soluția și a aplicat o cremă hidratantă și mi-a făcut un masaj facial, care a durat 5-7 minute. Pe urmă mi-a aplicat o mască cu efect de lifting și a lăsat-o să acționeze 15 minute.

Când masca și-a făcut efectul, a îndepărtat-o cu ajutorul unei dischete umede și a aplicat iarăși o cremă, de data aceasta nutritivă și a masat-o, pornind de la bărbie spre sprâncene, timp de vreo 10 minute. La final a aplicat o cremă de protecție solară, cu factor 50+ și mi-a dat acasă câteva probe de cremă cu factor de protecție 50+ și 80+ și mi-a spus să le testez în perioada care o vizitez, ca să urmărim împreună efectul lor și dacă pielea mea le tolerează.

În paralel cu efectuarea acestor pași, noi două am discutat nonstop. Mi-a spus de ce să nu beau mai mult de o cafeluță, rar două pe zi și cum să o beau corect. Vă spun și vouă, nu beți niciodată o cafea fără să consumați în prealabil un păhăruț de apă. La fel procedați și după ce ați servit deja cafeaua. Asta dacă nu vreți ca tenul vostru să capete o nuanță gălbuie.

Mi-a spus secretul tenului ei radiant – peeling-ul. De asemenea, m-a sfătuit să nu abuzez acasă de această procedură, mai ales femeile care au un ten cu tendință de uscare și asta pentru că noi nu știm niciodată să controlăm asemeni unui specialist această procedură și riscăm, în scurt timp, să ne alegem cu o piele subțire și foarte sensibilă, iritată. Mi-a recomandat să mă prezint la cabinet odată la două-trei luni pentru un peeling profesionist, dacă vreau să-mi păstrez în continuare tenul radiant. La fel, mi-a amintit că indiferent de condiții, grad de oboseală, de stres, oscilații de dispoziție, orice femeie trebuie să se demachieze zilnic de două ori și să aplice o cremă potrivită tenului.

La fel, m-a avertizat să nu îndrăznesc să ies niciodată din casă fără să aplic o cremă cu factor de protecție solară înaltă. Și asta e valabil pentru tot anul împrejur, doar că pentru perioada însorită a anului, factorul de protecție trebuie să fie mai înalt, de 50+. Și asta pentru a preveni petele de pigmentație. Mai mult, tubul cu cremă de protecție împotriva razelor UV trebuie să-l purtăm cu noi, pentru că e bine s-o aplicăm de minim două ori pe zi, deoarece odată cu expunerea repetată la soare și lumină, efectul ei scade treptat.

Pe mine doamna Nina Morozan nu m-a prea lăudat niciodată până acum. De fiecare dată când îi spuneam despre vreo problemă a tenului cu care mă confruntam, ea exclama: ”Fiți serioasă, Liliana! Amintiți-vă ce vârstă aveți. Nu mai este real să aveți pielea unui bebeluș, dar îngrijiți-vă, disciplinați-vă, faceți asta și asta…” Și tot așa, deloc flatant și încurajator de fiecare dată până săptămâna trecută. Săptămâna trecută, s-a convins și m-am convins că toate dojenile ei au avut efect: ”Liliana, las că-i bine, arătați cu zece ani mai tânără, țineți-o tot așa”, mi-a spus ea după ultima procedură. Sincer, lauda ei a costat cât un milion de like-uri la o postare de-a mea pe blog, din gura ei nu e niciodată ușor să auzi o laudă. Daca n-ai meritat-o, nu auzi niciodată. Și iar nu m-am putut abține să nu mă laud. Iar când cineva îi face un compliment că arată foarte tânără, ea răspunde: ”Parcă n-ați mai văzut femei de 50 de ani frumoase!”

Iar la despărțire am vrut să aflu dacă pot să-mi fac o mezoterapie. Că eu sunt tinerică doar până în momentul în care încep să râd. Dacă râd, mă transform într-o floare a soarelui: punctul din mijloc cafeniu sunt ochii, iar restul raze/riduri multe, multe împrejur. Moștenire genetică+experiență de viațăJ

Iar Nina Morozan mi-a spus că nu-mi recomandă să recurg la această metodă modernă și eficientă de întinerire din câteva motive întemeiate. Temeiurile sunt următoarele: efectele procedurii sunt de scurtă durată, iar pielea este șmecheră și se obișnuiește rapid cu astfel de tratamente și nu mai dă rezultate la alte metode de îngrijire. Drept urmare, ajungem să repetăm mai des experiența mezoterapiei, a injecțiilor cu acid hialuronic sau botox și de fiecare dată efectul acestora este mai scurt, iar fața capătă acel aspect neplăcut de tumefiere. În plus, nu sunt excluse posibile comedoane apărute la nivelul pielii, acolo unde am fost înțepate cu acul.

Asta este experiența pe care m-am gândit s-o împărtășesc cu voi astăzi. Îndemnul meu este să găsiți timp să mergeți la cosmeticiană, că o să vă fie de mare ajutor. În primul rând, găsiți o cosmeticiană de încredere și ascultați-i cu atenție recomandările, pe care să le urmați acasă. Iar ritualul de îngrijire zilnică nu este atât de lung și obositor, și umilitor precum ar părea, durează doar ca o spălare în plus pe dinți, în schimb, nicio îngrijire corectă nu trece neobservată pe chipul vostru. Iar o femeie inteligentă nu are dreptul să nu fie îngrijită, pentru că asta denotă lipsă de respect pentru ea, în primul rând. Și nu e nicio rușine să fim atenți la felul cum arătăm.

P.S. Ilustrez acest text cu o fotografie care o înfățișează pe Nina Morozan la ultima ediție Clubul Nostru, pe 24 aprilie, când a răspuns întrebărilor a peste 200 de femei, despre frumusețe, îngrijire și produsele cosmetice alese adecvat.

 

Leave a Reply