Falsele biserici: Există un spațiu în care totul este perfect.

By ianuarie 17, 2018Gândurile mele

Există un spațiu în care totul este perfect. În care suntem înconjurați de oameni. E un spațiu mai aglomerat chiar decât Piața Centrală sau plaja de la Zatoka în ultimii cinci ani, dar asta nu ne deranjează, ci din contra. În pofida aglomerației, spațiul nu miroase urât, nu ne calcă nimeni pe picioare, nu ne îmbrâncește, nu se așază pe scaunul nostru, nu vorbește  tare și nu gesticulează precipitativ, nu aruncă gunoiul la nimereală…

Există un spațiu în care niciodată nu suntem singuri. Tot ce facem în acest spațiu este vizibil, este apreciat, este observat, este analizat, poate servi drept motiv pentru dispute publice și devine subiect de presă. Putem să ne așezăm oriunde și, fără prea multe impedimente, să ne conectăm la acest spațiu și să ne simțim parte a lumii, importanți, văzuți, observatori, specialiști, factori de decizie. VEDETE. STARURI, MEGASTARURI. Și să ne comportăm ca atare așa cum, de fapt, merităm și așa cum, de fapt, se și întâmplă.

Din cel mai banal loc în care ne putem afla, avem puterea să gestionăm, să controlăm și să decidem cu acest spațiu. E în puterea noastră să hotărâm care este acolo atmosfera, temperatura, culoarea, anturajul.

Acest spațiu este foarte tentant, captivant, un Eden cu râuri de lapte și mere, cu mări, oceane, cascade de flori și tufari feng-shui, un loc care nu te obligă, ci doar te încurajează, te pune în valoare. Și ce frumoși și desăvârșiți sunt acolo toți! Lumea îți vede chipul radiind, în ochi ai sclipiri inteligente, hainele îți stau perfect și te avantajează. E un spațiu perfect în care poți împărtăși din experiența ta de părinte exemplar, specialist impecabil, monument de moralitate, cetățean responsabil, amant/amantă ideală, iubit/iubită fatală, soț/soție-model. Ce să mai?, perfecțiunea întruchipată! Cum să nu te flateze?

Fără să plătești chirie, facturi, taxe, poți avea lesne propriul tău regat și domni acolo peste el cât și cum vrei. Și, evident, nimeni nu se duce de unde i-i bine. Iar ție ți-e bine. Și umpli acest spațiu perfect cu tot ce-ți place ție, cu cele mai reușite fotografii, cu cei mai importanți oameni, cu cele mai deștepte gânduri, cu cea mai cool muzică și citate, și maxime, și sfaturi… Și poți fi acolo oricând, de oriunde, fără viză, biometric, călătorie cu avionul, trenul, automobilul, maxi-taxi, troleu sau taxi. Acest spațiu e mai accesibil chiar decât o femeie ușoară sau o viroză. Și, concomitent, poți să te deplasezi oriunde, iar în același timp să te conectezi la acest spațiu. Să fii la serviciu, fără să lipsești din regatul tău, să stai în bucătărie și să bei ceai cu biscuit, și să distribui lucruri deștepte sau amuzante în acest spațiu, să-i spui soției că o iubești, iar paralel să te holbezi la bustul fără cusur al unei ”concetățence” cu suflet generos și s-o apreciezi din spirit civic, să-i spui soțului că e fabulos, iar în același timp să numeri pătrățelele de pe abdomenul  vreunui patriot făcându-și selfie în baie, să-i citești morală fiului tău, în timp ce nu ridici degetul de pe butonul cu care sădești cartofi pe FarmVille…

Minune adevărată! Evident, și capcanele sunt pe potrivă. Concurența și lupta pentru fericire și, mai ales, pentru popularitate, este foarte strânsă în acest spațiu. Întotdeauna pozele tale de familie sau de la petrecere pot avea mai puține aprecieri decât ale altcuiva: vecinului, colegului, cumnatului… Precis se găsește vreuna sau vreunul care să aibă tupeul să distribuie ceva mai cool decât tine sau să te copie fără să te citeze și să obțină mai multe aprecieri, în timp ce tu te-ai dus până la baie sau ai pierdut timpul gătind o supă ori controlând tema copilului. Cu siguranță, vei observa că soțul, prietenul, amantul vreunei coțohârle e mai romantic și mai darnic decât al tău. N-ar putea să-ți treacă cu privirea că cineva distribuie imagini de pe o plajă sau o destinație exotică, în timp ce tu te lauzi cu foto din Bulgaria sau Turcia. Nici așa deamu nu-i așa! Se cere urgent de îndreptat situația.

Este un spațiu în care prosperă tot ce nimerește. E ușor să faci afaceri,pentru că ți se duce vestea fără prea mult efort. Poți primi răspuns și soluții pentru orice întrebare, te poți decide ușor ce să gătești, unde să faci cumpărături, unde să mănânci, unde să te odihnești, cum și cu ce sau chiar de ce să te tratezi.  Cum să rezolvi o problemă sentimentală. Cum să-ți crești stima de sine, să te dezvolți, să devii o persoană valoroasă, cum să câștigi, cum/pe ce să cheltui… Îți ajută enorm de mult în lucru, de unde mai poți fura atât de ușor idei, informații, subiecte, surse de inspirație? Feed-back-ul este instantaneu și așa economisești o groază de timp, timp pe care îl poți folosi ca să mai caști gura pe pereții și în spațiile altora.

Și aici, total nepotrivit, dar îmi veni să vă spun despre o discuție pe care am avut-o cu Rusalina într-unul din week-endurile din afara făisbucului. Ea îmi povestea despre niște cursuri de perfecționare în televiziune cu specialiști-guru din străinătate, care au tăiat elanul specialiștilor noștri care veneau cu idei de emisiuni de familie, că, vezi Doamne, parcurgem o perioadă de criză, se dezbină familiile, unul din soți pleacă la câștig, copiii cresc în grija rudelor, și altfel suntem în pragul unei catastrofe, crește numărul divorțurilor, copii cresc cu valori străine, fără valori chiar etc., etc. Subiectul, sensibil parcă pentru vreo zece oameni care au mai rămas la noi, s-a dovedit a fi bun pentru coșul de gunoi.

În lumea civilizată subiectul familiei este unul rudimentar. Există doar individul. El trebuie să știe cum să se dezvolte, să fie un bun specialist și un bun cetățean al lumii și pentru asta nu trebuie să-i încurce nimeni, să nu-i distragă atenția de la munca colosală pe care o depune ca să se perfecționeze. Să mănânce sănătos și raw/vegan, să știe care sunt noile tendințe în coafura zonei inghinale, să cunoască despre pericolul vaccinelor, să știe cum să hrănească corect copilul ca să nu-i crească nivelul de colesterol, să mențină optim nivelul de calciu în organism, să fie tolerant, uman, bun cu animalele. E la modă să se pună accent acum pe libertatea individului.

Și avem la îndemână un spațiu perfect în care individul să se simtă liber. Și să aibă libertatea să empatizeze, să împărtășească și să lăicuiască liber toate convențiile și tendințele spațiului liber. Pentru că familia te sufocă: vrea cămăși și cearșafuri curate, cosițe împletite de sus, plăcinte cu brânză și chipăruși umpluți, pentru că partenerul nu te înțelege dintr-un singur like, copilul nu te respectă, mama te bate la cap că se strică castraveții, soacra e nemulțumită că încă nu ți-ai pus în pod perdele … Și noi avem un singur refugiu în care  găsim înțelegere, compătimire, indivizi care simt și gândesc ca noi, un spațiu, pe care, din păcate, deocamdată nu putem să-l gestionăm cu puterea minții, în timp ce mâinile ne sunt ocupate cu gătitul, spălatul sau mângâiatul.

Și în continuarea parantezei total ”ne-la-temă” de mai sus, mai amintesc de studiul americanilor care au recunoscut dependența sau aflarea îndelungată pe facebook drept motiv oficial de divorț.

Eu înțeleg că e o prostie să te împotrivești progresului, pentru că e o luptă inutilă, supusă din start eșecului. Nu mă împotrivesc, din contra, sunt fericit rezident facebook de ani buni și intenționez să rămân în continuare, cu pauze în week-end și după lucru. Eu conștientizez forța și beneficiile spațiului online, dar încerc să nu mă las controlat și absorbit întru totul de el. Iată de ce, mă controlez și încerc să-mi iau pauze, adică, să lucrez acolo prin cumul, pentru că intenționez să nu mai absentez nemotivat dintr-o dimensiune mai pășunistă, total nepopulară, care se numește familia și viața mea personală. Și apoi, eu sunt o militantă pentru echilibru, încerc să-l găsesc și să-l păstrez.

Iar în final, vreau să scriu ce mi-a scăpat din vedere mai sus. În mod cert, doar câteva calități strict umane rămân perene și-și ating scopul, indiferent de spațiu: gelozia, ura, prostia, răutatea, invidia. Fără să-și piardă din pondere, ele se adaptează instant oricărui spațiu și își duc oriunde și mereu  cu brio la îndeplinire misiunea. Bravo, adevărații soldați universali!

P.S. Ilustrez acest text cu poze personale de la cel mai recent picnic fără facebook. Noi ne-am propus să avem vara asta multe astfel de ieșiri. Mă exhibiționez aici și din considerentul că aș vrea să vă molipsesc și pe voi să petreceți la iarbă verde. Picnicul nostru a fost cu ceai, covrigi, ciocolate, cărți și amintiri frumoase.

Leave a Reply