Despre principii şi valori

By ianuarie 15, 2018Gândurile mele

Despre principii şi valori

Frig. Atât de frig, pentru mine care sunt o friguroasă, încât atunci când termometrele arată -11, eu mă bucur de parcă ar fi +10, luând în calcul faptul că temperaturile care s-au abătut peste noi nu sunt deloc blânde. Aş putea să lucrez de acasă… dar nu pot. Ies din casă şi tot drumul pe care îl am de parcurs sunt atentă la picioare: să nu alunec, să nu-mi îngheţe gerul obrajii de tot (numai vârful nasului dacă e posibil) şi să nu-mi alunece de pe frunte „căciula lui Guguţă” pe care eu mi-am făcut-o să fie mai călduroasă, numai că am pus vreo zece ochiuri în plus când am împletit-o. Pe deasupra pun gluga şi mă simt de parcă aş fi în tanc, vorba moldoveanului bun şi blajin.

Uneori mai observ perechi de picioare care zăbovesc în preajma mea, probabil mă confundă cu cineva, probabil că mă recunosc, dar cred că-i evit pentru că sunt fudulă. Eu continuu însă să privesc atent pe unde calc, că astfel risc să dau de pământ cu toate ale mele 46 de kile sau să rup tocurile cizmelor, trotuarele noastre sunt atât de bine curăţite, încât arată ca un câmp minat cu sarmale de gheaţă.

Şi uite azi după amiază mă întorceam eu aşa acasă, atentă pe unde calc. În spatele mele aud o discuţie: „Uuuu, câţi bani are Lucica asta. La banii ei ar trebui să se îmbrace săxi de tăt, da e sî îmbracă ca toate”. „Aha, nu are gust”, aud răspunsul. Şi, să vedeţi, discuţii din astea te fac să-ţi pierzi concentraţia. Cine poate rezista unor constatări atât de concrete. Cu riscul să mă înşir pe trotuar mă opresc din mersul meu pe degete, mă concentrez o clipă să-mi ţin echilibrul şi încerc să dau cu ochii de cei care discutau despre Lucica cea care are bani. Să vedeţi, era un băieţel de vreo 11 ani şi o domniţă – să fi avut maxim 13.  Iar eu mă gândesc în continuare: oare de ce s-o fi îmbrăcând Lucica asta „ca toate”?

7 FEBRUARIE 2012

Leave a Reply