Confident culinar: Soleanka

By noiembrie 8, 2017Diverse

În fiecare familie există obiceiuri culinare și rețete preferate. Familia noastră,bineînțeles, nu este o excepție ? Gustul unor bucate ne amintește de copilărie sau, atunci când copiii au părăsit cuibul părintesc – de clipele petrecute împreună.

Indiferent ce zi a săptămânii este, pregătirea unei rețete pe care o adoră toți, devine instantaneu un prilej de sărbătoare. Pe lângă zeamă, plăcinte, sarmale sau ardei umpluți, soleanka este pentru noi un deliciu culinar.

După o discuție pe teme culinare cu colegul Andrei Mardari, am decis să le fac o surpriză a lor mei și am gătit o soleankă, a cărei rețetă o împart cu voi, poate se inspiră cineva de aici.

Mod de preparare:

Pentru început, m-am ocupat de carnea de vită, ea se pregătește cel mai mult. E de preferat să alegeți carne de vită cu os (eu am luat 1 kg de porterhaus) pe care am lăsat-o în apă pentru o oră, ca să iasă sângele, după care am pus-o la fiert în apă rece cu legume:  morcov, ceapă, boabe de piper, ardei iute și pătrunjel.

Carnea a fiert două ore și jumătate, timp în care am pregătit legumele pentru tigaie (am mai gospodărit prin bucătărie și am reușit să pun la spălat și apoi la uscat un coș de rufe). Când a mai rămas o oră până să fie fiartă carnea, am tăiat cubulețe trei cepe medii, câțiva castraveți murați și câteva feluri de mezeluri: parizer, șuncă, salam afumat și salam crud-zvântat (în total vreo 500 de grame).

Apoi am pus la foc o tigaie, în care am turnat vreo 2-3 linguri de ulei și am prăjit ingredientele pe care le-am tăiat cubulețe. Mai întâi am călit ceapa. Apoi am adăugat castraveții murați, după care am pus mezelurile. Când s-au prăjit puțin împreună, am adăugat trei linguri de pastă de tomate, un vârf de cuțit de paprika (ori agică). Cât s-au înăbușit legumele, am zdrobit 2-3 căței de usturoi, am tocat verdeața și am pregătit măslinele (eu le zdrobesc și le adaug în farfurie, la servit) și le-am lăsat deoparte.

Am strecurat bulionul în care a fiert carnea. Carnea trebuie să fie aproape răsfiartă și am bucățit-o mărunt. Am pus bulionul strecurat  la foc într-o cratiță. În bulion am adăugat o linguriță de verdeață uscată din grădină de la mama, pe care le-am mărunțit-praf: pătrunjel, mărar, leuștean și cimbru. Apoi vine rândul legumelor și mezelurilor pe care le-am pregătit în tigaie. Deasupra am pus carnea. Când toate dau în clocot, opresc focul, adaug usturoiul, verdeața și sucul de la jumătate de lămâie. Gust și potrivesc de sare. Măslinele, precum am scris mai sus, le pun la servit. Se mai ornează farfuria cu felii de lămâie și, cine preferă – cu smântână.

S-aveți poftă!

P.S. Aceasta este una dintre rețetele mele de soleankă. Mai fac o variantă fără carne (pentru care economisesc aproape trei ore la gătire), dar pentru respectiva rețetă folosesc piept afumat de porc sau mușchi afumat și cabanos. Bulionul rezultat este puțin mai gras și mai sărat, dar și mai condimentat. Varianta pentru care folosesc carne de vită este mai aromată, are o textură mai ușoară și mai delicată.

Leave a Reply