ClassFest – o săptămână de spectacole studențești din 13 țări ale lumii la Chișinău

By noiembrie 8, 2017Repere

Azi la Chișinău demarează a V-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru ClassFest. Timp de o săptămână aveți ocazia să urmăriți acasă o gală a spectacolelor oferite de studenți ai universităților și academiilor de artă din: Universitatea de Teatru și Cinematografie ”Șota Rustaveli” din Tbilisi, Georgia, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, România, Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, România, Universitatea de Stat de Teatru, Film și TV ”Karpenko-Karii” din Kiev, Ucraina, Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, România, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, România, Institutul de Artă Teatrală ”Boris Șciukin” din Moscova, Rusia, Școala Națională de Fil, TV și Teatru din Lodz, Polonia și, eviden, printre participanți se numără și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Pentru prima dată la ClassFest participă anul acesta și instituții de învățământ artistic din Germania (Berlin), Austria (Graz) și Franța (Paris).

Tradițional (cinci ediții se poate spune deja că au instituit o tradiție în cadrul acestui eveniment), la ClassFest veți avea ocazia să urmăriți nu doar spectacole de teatru, ci și concerte de muzică clasică, expoziții, vernisaje de fotografie și scenografie realizate de studenți; să participați la master-class oferite de pedagogi cu renume în domeniu. Un exemplu doar: Ludmila Voroșilova va oferi un atelier de artă a interpretării în care va pune în discuție metoda vahtangoviană. Luând în calcul că în mare parte actorii, regizorii și pedagogii noștri care se bucură de succes și au la activ o experiență care le permite să dea exemplu și să facă comparații (iertată fie-mi cacafonia) au învățat la Șciukin sau Vahtangov, o aducere în prim-plan a disputei dintre care dintre metode, vahtangoviană sau stanislavski e mai credibilă, era de așteptat și de salutat.

Ediția din acest an aduce un omagiu renumitului om de teatru polonez Tadeusz Kantor, de la nașterea căruia s-au împlinit în luna aprilie 100 de ani. Dina cest considerent, de numele lui Kantor seleagă mai mai multe activități: spectacole, expoziții, spectacol-performance…

Spectacolele din cadrul Festivalului ClassFest vor fi prezentate pe scenele teatrelor: ”Mihai Eminescu”, ”Eugene Ionesco”, ”Luceafărul”, ”Ginta Latină”, ”Licurici”, ”A. P. Cehov”, Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Intrarea la spectacole este liberă.

ClassFest este un eveniment cultural foarte important nu doar din considerentul că le oferă studenților posibilitatea să interacționeze cu semeni ai lor din alte țări, să lege prietenii și colaborări, ci pentru că le oferă șansa să se simtă parte a unei lumi teatrale în mișcare, în construcție, o lume în care se simt bineveniți, utili. Ce-i drept, această stare de spirit reușesc s-o păstreze, din păcate, puțini după ce sunt încadrați în câmpul muncii, dar acesta este deja alt subiect.

Partenerii festivalului sunt și în acest an Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Institutul Goethe, România, Centrul Cultural German Akzente în Moldova, Alianța Franceză în Republica Moldova, Centrul Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova, Institutul Polonez București, România, Institutl Adam Mickiewicz, Warsaw, Polonia și Forumul Cultural Austriac din România.

Programul festivalului îl găsiți aici. ClassFest este un eveniment cultural pe care nu trebuie să-l ratați, chiar dacă e vorba doar de spectacole studențești: vocea și mesajul lor este foarte important,pentru că ei vin să dea față vieții culturale de mâine a țării și a lumii.

Leave a Reply